google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Vitamin C je esencijalni vitamin kojeg unosimo putem hrane i dodataka prehrani. Ovaj hidrosolubilni vitamin se nalazi u raznom voću i povrću a naročito u kiviju, agrumima, jagodama, brokuli, paprikama, špinatu.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce.

Poznato je da vitamin C štiti jača imuni sistem, međutim, vitamin C ima i brojne druge  pozitivne učinke na naš organizam.

Jačanje imuniteta

Vitamin C povećava proizvodnju fagocita i limfocita, čime štiti organizam od patogena. Ima sposobnost neutraliziranja štetnih slobodnih radikala. Sastavni je dio odbrambene funkcije kože te omogućava brže zacjeljenje rana.

Smanjuje rizik od nastanka hroničnih bolesti

Vitamin C zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu štiti organizam od slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji je inače povezan sa nastankom više hroničnih bolesti. Studije su pokazale da dovoljan unos vitamina C povećava nivo antioksidativne aktivnosti u krvi za 30%, što organizmu omogućava bolju odbranu od slobodnih radikala.

Reguliše krvni pritisak

Studije su pokazale da vitamin C djeluje kao vazodilatator te smanjuje krvni pritisak. Na taj način vitamin C štiti krvne sudove te smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema.

Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca

Povišeni krvni pritisak, povišen LDL i trigliceridi su neki od naznačajnijih riziko faktora za nastanak bolesti srca. Pored toga što vitamin C smanjuje krvni pritisak, dokazano je da značajno smanjuje LDL („loši holesterol“) i trigliceride u krvi. Smanjenjem LDL-a i triglicerida, vitamin C štiti srce i krvne sudove.

Smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi i simptome gihta

Giht je bolest koja nastaje uslijed povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Odlikuje se upalom zglobova zbog nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Manifestacije gihta su napadi jake boli, crvenilo i otok zglobova.

Više studija je dokazalo da vitamin C smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi a samim tim i smanjenje simptoma gihta. Prema statističkim podacima, osobe koje redovno koriste suplemente vitamina C imaju 44% manji rizik od nastanka gihta.

Smanjuje rizik od manjka željeza

Željezo je veoma važan mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu, te ga unosimo putem hrane i suplemenata. Za apsorpciju željeza u krv i njegovo iskorištavanje potreban je vitamin C.

Neovisno o tome da li željezo unosimo hranom ili putem preparata željeza, potrebno je osigurati i dovoljno vitamina C kako bi organizam mogao iskoristiti željezo. Vitamin C na ovaj način osigurava održavanje normalnog nivoa željeza u organizmu i sprječava nastanak anemije.

Povećava memoriju

Studije su pokazale da oksidativni stres i inflamacije smanjuju memoriju i pamćenje, te  povećavaju rizik od nastanka demencije. Vitamin C je poznat kao snažan antioksidans i ima antiinflamatorno dejstvo. Smanjen nivo vitamina C se povezuje sa slabijim pamćenjem.

Nekoliko studija je pokazalo da osobe sa razvijenom demencijom imaju niske nivoe vitamina C u krvi. Sa druge strane, povećan unos vitamina C se pokazao veoma efikasan u povećanju koncentracije i memorije.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *