google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Pretilost odnosno gojaznost se svrstava u metaboličke bolesti i podrazumijeva hroničnu bolest koja nastaje prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Najvažniji uzroci pretilosti su loše prehrambene navike i fizička  neaktivnost.

U liječenju pretilosti je svakako potrebno povesti računa o prehrani i fizičkoj aktivnosti, ali također postoje supstance  koje nam mogu olakšati put ka smanjenju tjelesne težine. Takva supstanca je mio inozitol, koji je inače normalno prisutan u našem organizmu. Predstavlja sekundarni glasnik za određene hormone, kao što su TSH, inzulin, FSH. Potreban je za prijenos nervnih signala, razgradnju masnoća, ekspresiju gena i održavanje koncentracija kalcijuma u organizmu.

Mio inozitol reguliše metabolizam i pomaže sagorijevanje masnoća. Smanjuje holesterol i razlaže naslage holesterola na zidovima krvnih sudova. Poželjna je i fizička aktivnost u kombinaciji sa korištenjem mio inozitola, kako bi njegovo iskorištenje bilo što bolje.

Mio inozitol također pomaže u smanjenju rizika od nastanka gestacijskog dijabetesa, regulisanjem metabolizma šećera i samim tim njihovoj koncentraciji u krvi.

Potrebna doza mio inozitola u svrhu smanjenja tjelesne težine iznosi 500 mg na dan.

Mio inozitol je prisutan i u hrani i to hrani animalnog porijekla, integralnim žitaricama, agrumima, lecitinu, orasima, grahu, suhom grožđu. Važno je napomenuti da kofein i alkohol smanjuju količinu mio inozitola u organizmu, te je u slučaju povećane potrebe za mio inozitolom potrebno reducirati unos kofeinskih napitaka. Također, povišen nivo estrogena može smanjiti količinu mio inozitola u organizmu.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *