google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mio inozitol je supstanca koja je normalno prisutna u našem organizmu. Predstavlja sekundarni glasnik za određene hormone, kao što su TSH, inzulin, FSH. Potreban je za prijenos nervnih signala, razgradnju masnoća, ekspresiju gena i održavanje koncentracija kalcijuma u organizmu.

Mio inozitol je efikasan i u terapiji anksioznosti i depresije. Djeluje na način da povećava nivo serotonina i dopamina. Inače, stanje depresije i anksioznosti karakteriziraju smanjeni nivoi navedena dva neutotransmitera serototina i dopamina.

Brojne studije su pokazale pozitivne rezultate prilikom testiranja efekata mio inozitola na pacijentima koji su patili od anksioznosti.

Redovno korištenje mio inozitola povećava količinu serotonina i dopamina što se očituje u poboljšanju raspoloženja.

Doziranje

Za liječenje anksioznosti koriste se veće doze, te je potrebno započeti sa 2000 mg, 2 puta na dan. Svake sedmice je potrebno povećati dozu za 1000 mg. Maksimalna dnevna doza bi iznosila 18000 mg na dan, što odgovara dozi koju trebate uzeti u šestoj sedmici terapije (3 puta po 6000 mg).

Izvori mio inozitola

Mio inozitol je prisutan i u hrani i to hrani animalnog porijekla, integralnim žitaricama, agrumima, lecitinu, orasima, grahu, suhom grožđu.

Važno je napomenuti da kofein i alkohol smanjuju količinu mio inozitola u organizmu, te je u slučaju povećane potrebe za mio inozitolom potrebno reducirati unos kofeinskih napitaka. Također, povišen nivo estrogena može smanjiti količinu mio inozitola u organizmu.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *