google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mio inozitol je supstanca koja je normalno prisutna u našem organizmu. Predstavlja sekundarni glasnik za određene hormone, kao što su TSH, inzulin, FSH. Potreban je za prijenos nervnih signala, razgradnju masnoća, ekspresiju gena i održavanje koncentracija kalcijuma u organizmu. U štitnoj žlijezdi je potreban za vezivanje joda koji je neophodan za sintezu hormona štitne žlijezde.

Veliki broj pacijenata sa hipotireoidizmom (smanjen rad štitne žlijezde), ima povišene vrijednosti hormona TSH.  Referentne vrijednosti za TSH iznose od 0,4 do 4,0 mIJ/L. Hormoni štitne žlijezde mogu uticati na rizik od nastanka dijabetesa, a taj rizik se povećava ukoliko je TSH iznad 2,5. Kada je TSH viši, smanjuje se funkcija beta ćelija pankreasa (ćelije koje proizvode inzulin). Mio inozitol je koristan u takvim stanjima, budući da povećava osjetljivost ćelija na inzulin, odnosnoo smanjuje inzulinsku rezistenciju. U stanju subkliničkog hipotireoidizma, vrijednosti FT3 i FT4 mogu biti normalne a vrijednosti TSH povišene. Pročitajte više o povezanosti dijabetesa i bolesti štitne žlijezde.

U slučaju povišenih vrijednosti TSH poželjan je unos mio inozitola kao suplementa. Koristi se u dozi od 500 do 600 mg na dan. Često se kombinuje sa selenom koji je također potreban za normalan rad štitne žlijezde.

Mio inozitol je prisutan i u hranu i to hrani animalnog porijekla, integralnim žitaricama, agrumima, lecitinu, orasima, grahu, suhom grožđu. Važno je napomenuti da kofein smanjuje količinu mio inozitola u organizmu, te je u slučaju povećane potrebe za mio inozitolom potrebno reducirati unos kofeinskih napitaka.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *