google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Suhoća oka je neugodna pojava koja nastaje zbog smanjene količine ili kvaliteta suza. Rezultira  peckanjem, svrabom i crvenilom, a u težim slučajevima mogu se javiti i upale rožnice i spojnice oka.

Suhoća oka može biti posljedica boravka u klimatiziranom prostoru, dužeg gledanja TV-a, rada na računaru, čitanja, nošenja kontaktnih leća i starenja.

Manjak vitamina A ili C  može biti uzrok suhoći oka, jer su oni neophodni za stvaranje suza.

Kod deficita vitamina A, pored suhoće oka, se također javlja i noćno sljepilo. Vitamin A, kao i njegov prekursor beta-karoten su snažni antioksidansi, a njihovi najznačajniji izvori su: mrkva, špinat, marelica, dinja, bundeva, paradajz, tikvica, papaja, lubenica, šparoge, blitva, brokula, paprika, zelena salata, jaja, sir, maslac, jetra.

Kada su u pitanju preparati beta-karotena (provitamina A), optimalna dnevna doza iznosi 6 mg. Budući da su za apsorpciju beta-karotena neophodne soli žučnih kiselina, koje se luče nakon unosa masnoća, beta-karoten je potrebno unositi nakon jela.

Dijabetičarima se savjetuje prethodno konsultovanje sa ljekarom o upotrebi preparata beta-karotena. Unos preparata beta-karotena se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Vitamin C u komibinaciji sa omega-3 masnim kiselinama i vitaminom B6 može povećati produkciju suza i tako smanjiti suhoću oka. Pored toga, vitamin C štiti od makularne degeneracije i katarakte.

Vitamin C se najviše nalazi u agrumima, kiviju, špinatu, paprikama, ribizli, šipku, kupusu.

Pored dovoljnog unosa navedenih vitamina, potreban je i unos dovoljnih količina vode svakodnevno, radi hidratacije, zatim korištenje sunčanih naočala radi zaštite očiju kako od sunca tako i od vjetra, te povećanje vlažnosti zraka u prostorijama u kojima boravite.

Foto: Piabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *