google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Špinat

Špinat sadrži veliki broj minerala, bogat je željezom, kalijem, kalcijem, fosforom, manganom, bakrom i cinkom. Sadrži antioksidanse lutein i karotenoide koji su važni i za održavanje zdravlja očiju i sprječavanje nastanka makularne degeneracije.

Kako sadrži nitrate, nije poželjeno zagrijavanje špinata jer u  tom slučaju nitrati prelaze u nitrite a zatim u nitrozamine koji su veoma toksični i kancerogeni.

Kopriva

Kopriva sadrži mnogo vitamina A, C, K, B2, te obiluje mineralima poput željeza, fosfora, kalija i kalcija. Može se konzumirati kao salata ili čaj. Za pripremu salate koriste se svježi mladi listići, koji se mogu brati u proljeće, kada kopriva počinje rasti. Ukoliko želite koprivu koristiti za spravljanje čaja, mlade listove je potrebno osušiti, a zatim pohraniti i čuvati u platnenim vrećicama, na suhom.

Šparoge

Bogate su vitaminom E, C, koji su snažni antioksidansi, zatim vitaminima iz B skupine i folnom kiselinom. Šparoge su nutritivno veoma bogate a nisu kalorične što ih čini sjajnom namirnicom.

Sve tri navedene namirnice bogate su i hlorofilom koji je pomaže u detoksikaciji organizma.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *