google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

SGLT 2 inhibitori (gliflozini) predstavljaju noviju skupinu lijekova koji pripadaju oralnim antihiperglikemicima. Koriste se u terapiji dijabetesa tip 2 kod odraslih osoba. Mogu se koristiti i u kombinaciji sa drugim oralnim antihiperglikemicima, kao što je metformin.

Djeluju na nivou bubrežnih tubula, gdje blokiraju SGLT 2 receptore, sprječavajući tubularnu reapsorpciju glukoze, odnosno njeno vraćanje u krv. Na taj način se pojačava izlučivanje glukoze putem urina i sprječava porast glukoze u krvi.

Budući da se upotrebom ovih lijekova pojačano izbacuje glukoza iz organizma, time se gubi i dio unijetih kalorija, a na taj način se može smanjiti i tjelesna masa.

Gubitak vode i soli iz organizma kod pacijenata koji imaju hipertenziju povoljno utiče na regulaciju krvnog pritiska, te smanjuje kardiovaskularni rizik.


Upotrebom SGLT 2 inhibitora postiže se bolja glikemija (reguliše se nivo šećera u krvi) i smanjuje se HbA1C (“tromjesečni šećer”).


Međutim, upotrebom SGLT 2 inhibitora pojačani gubitak vode sa glukozom može dovesti do dehidratacije i ketoacidoze. Pacijentu zbog toga mora biti dobro prilagođena doza. Također, osobama sklonim ketoacidozi se ne preporučuje upotreba ovih lijekova.

Pored toga, pojačanim izmokravanjem mogu se gubiti i minerali iz organizma, tako da se osobama koje imaju osteoporozu ili rizik od nastanka osteoporoze ne savjetuje se upotreba ovih lijekova.

Kod upotrebe SGLT 2 inhibitora moguće su i česte urinarne infekcije zbog povećanog izlučivanja šećera glukoze putem urina. SGLT 2 inhibitore ne smiju koristiti pacijenti koji imaju veća oštećenja bubrega.

Kao što je na početku navedeno, ovi lijekovi se mogu koristiti samo u terapiji dijabetesa tip 2, ali ne i u terapiji dijabetesa tip 1. Budući da nema dovoljno dokaza o sigurnosti i efikasnosti ovih lijekova kod pacijenata sa dijabetesom tip 1, FDA nije odobrila njihovu upotrebu kod navedenih pacijenata.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *