google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Rezistencija na antibiotike je danas jedan od većih problema javnog zdravstva. Razlog tome jeste neracionalna i nekontrolisana primjena ovih lijekova. Uslijed toga, danas imamo takvu situaciju da pojedine bakterije (stafilokoki, enterokoki, pseudomonas, acinetobacter) postaju rezistentne na većinu antibiotika u primjeni.

Pojam rezistencije na antibiotike predstavlja gubitak sposobnosti antibiotika za uništi ili spriječi rast bakterije.

Antibiotici se često uzimaju bez potrebe, tj. kod virusnih infekcija. Antiobiotici nemaju nikakav efekat na viruse, nego djeluju isključivo na bakterije. Početni simptomi virusnih respiratornih infekcija slični su simptomima koji se javljaju kod bakterijskih infekcija, te zbog toga pacijenti često bez adekvatnog nalaza, antibiograma, odnosno bez dokaza o prisustvu bakterijske infekcije, započinju terapiju antibioticima.

U slučaju virusne infekcije, terapija antibioticima apsolutno neće biti djelotvorna, a dodatno ta terapija može oslabiti imuni sistem, budući da antibiotici uništavaju i crijevnu floru („dobre“ bakterije u crijevima).

Prema procjenama svjetskih stručnjaka, ukoliko se problem neracionalne i nekontrolisane primjene antibiotika ne riješi, rezistencija na antibiotike bi do 2050. godine mogla postati glavni uzrok smrtnosti u svijetu.

Strategija koja je neophodna za sprječavanje daljeg razvoja rezistencije na antiobiotike obuhvata sljedeće:

  • Racionalna upotreba antibiotika
  • Nadzor i kontrolisanje propisivanja i upotrebe antibiotika
  • Korištenje ispravnih dijagnostičkih testova

Pored stručnih skupova i simpozija na ovu temu, o problemu rezistencije na antibiotike potrebna je i kontinuirana edukacija stanovništva, svih dobnih skupina, promicanje znanja o štetnosti neracionalne i nekontrolisane primjene ovih lijekova.

Važno je stalno napominjanje na ovaj problem, te kontinuiran i sveobuhvatan pristup kako bi se očuvala djelotvornost antibiotika te spriječili nepovoljni učinci njihove neracionalne primjene.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *