google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Šta je beta-karoten?

Beta-karoten je biljni pigment. Spada u grupu karotenoida u koju se još ubrajaju lutein, likopen, zeaksantin, kriptoksantin i alfa-karoten. Beta-karoten je žuto do crvene boje. Prisutan je u voću i povrću kojem daje svoju karakterističnu boju. Naziva se još i provitamin A jer se u organizmu beta-karoten prevodi u vitamin A.

Gdje je prisutan beta-karoten?

Izvori beta-karotena su žuto i narandžasto voće i povrće kao što su mrkva, marelica, kruška, dinja, lubenica, paradajz, te zeleno lisnato povrće.

Beta-karoten se može koristiti i ubliku kapsula i tableta, što je posebno zastupljeno u ljetnom periodu.

Benefiti beta-karotena

Beta-karoten ima dosta uloga u organizmu. Zajedno sa vitaminom A igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože i sluznica, potiče njihovu regeneraciju, te održava vlažnost sluznica. Vitamin A je važan za vid, tačnije neophodan je za prijenos vidnog signala, te sprječava makularnu degeneraciju Pored toga, beta-karoten potiče obnavljanje ćelija pluća, crijeva, štitne žlijezde i mokraćnih puteva. Veoma važna uloga beta-karotena jeste antioksidativna uloga, dakle, ovaj biljni pigment štiti organizam od oksidativnog stresa, koji je potencijalni uzročnik teških oboljenja.

Beta-karoten za lijepu i preplanulu kožu

Beta-karoten je neophodan za stvaranje pigmenta melanina u koži. Također štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja. Koži daje sjaj i sprječava njezino prerano starenje.

Zbog toga se u ljetnom periodu, za osobe koje žele preplanuli ten, savjetuje dodatni unos beta-karotena koji će pospješiti tamnjenje ali i zaštititi kožu od izlaganja suncu. Pored toga savjetuje se i korištenje krema koje sadrže beta-karoten.

Kosa je, kao i koža, ljeti izložena brojim vajnjskim nepovoljnim uticajima, te joj je potrebno pružiti adekvatnu zaštitu. Beta-karoten i vitamin A potiču rast kose i sprječavaju njeno opadanje.

Kada i kako piti preparate beta-karotena?

Budući da su za apsorpciju beta-karotena neophodne soli žučnih kiselina, koje se luče nakon unosa masnoća, beta-karoten je potrebno unositi nakon jela.

Kada su u pitanju preparati beta-karotena, optimalna dnevna doza iznosi 6 mg.

Dodatni savjeti

Osobe koje duži period koriste preparate beta-karotena trebale bi koristiti dodatno i vitamin E, budući da beta-karoten snižava nivo vitamina E u organizmu.

Pušačima se ne preporučuje dnevni unos sintetskog beta-karotena preko 6mg.

Dijabetičarima se savjetuje prethodno konsultovanje sa ljekarom o upotrebi preparata beta-karotena.

Unos preparata beta-karotena se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *