google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tanka koža je pojava sa kojom se susreću ne samo starije osobe nego i osobe mlađe životne dobi. Često nastaje kao posljedica loših životnih navika koje je moguće korigovati. Sa druge strane, uzrok tanke kože može biti i starenje, budući da starenjem koža postaje sve tanja zbog smanjene produkcije kolagena i elastina, te manjeg nivoa masnoća u koži.

Kada su u pitanju loše životne navike, na prvom mjestu nedovoljna fizička aktivnost i loša prehrana imaju negativan efekat na cijeli organizam pa samim tim i na našu kožu, uzrokujući njezino stanjivanje.

Prekomjerno izlaganje suncu također ubrzava gubitak kolagena i elastina, a posljedično se koža stanjuje. Budući da kolagen daje čvrstoću koži a elastin elastičnost, smanjenjem njihove količine u koži gubi se elastičnost i čvrstoća kože i to prvo na mjestima koji su najviše izloženi suncu kao što su lice, ruke i noge.

Tanka koža često je udružena sa suhom kožom, stoga je jako važan dovoljan unos vode i korištenje hidratantnih krema koje će sprječavati isušivanje kože.

Pored navedenog, tanka koža se može javiti i zbog smanjenog nivoa testosterona u organizmu ili upotrebe pojedinih lijekova kao što su kortikosterodi.

Savjeti za borbu protiv tanke kože

Pravilna ishrana

Jako važan preduslov za lijepu i njegovanu kožu jeste pravilna ishrana. Potreban je dovoljan unos proteina, voća i povrća, te izbjegavanje prekomjernog unosa ugljkohidrata, naročito slatkiša. Prekomjerni unos ugljkohidrata povezan je sa uništavanjem kolagena i elastina, te ubrzanim starenjem kože. Također, za zdravu kožu potrebna je adekvatna hidratacija, odnosno dovoljan unos vode svaki dan.

Svakodnevno korištenje hidratantnih krema

Pored unosa vode, kožu je potrebno i hidratizirati izvana pomoću hidratantnih krema, koje je potrebno koristiti svakodnevno.

Svakodnevno korištenje krema sa SPF

Budući da izlaganje suncu također ubrzava gubitak kolagena i elastina što dovodi do stanjivanja kože, potrebno je koristiti kreme sa SPF za dijelove tijela koji su izloženi suncu.

Tretiranje kože kokosovim uljem

Kokosovo ulje hidratizira i hrani kožu. Može se koristiti na svim dijelovima tijela, čak i za čišćenje lica. Kokosovo ulje je bogato vitaminom E. Vitamin E je snažan antioksidans, hidratizira kožu, pomaže njenu regeneraciju, djeluje protiv strija, ekcema, psorijaze, smanjuje vidljivost ožiljaka.

Unos kolagena

Uloga kolagena je održavanje čvrstoće kože. Smanjenjem njegove količine, koža postaje obješena, gubi čvrstoću i stanjuje se. Starenjem, taj proces je neminovan. Međutim, kolagen je moguće unositi u obliku suplemenata, koji su često u kombinaciji sa vitaminom C. Također na tržištu se nalaze i suplementi aminokiselina prolin i lizin koje čine strukturu kolagena.

Dovoljan unos vitamina C

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena. Smanjuje vidljivost bora, zbog čega je posebno koristan za njegu zrele kože, koja je tanja, obično suha i karakterizira se pojavom bora zbog smanjene endogene produkcije kolagena.

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina ima važnu ulogu u hidrataciji tkiva, te potiče stvaranje kolagena. Kako se starenjem smanjuje količina hijaluronske kiseline i kolegena, dolazi i do gubitka volumena, te pojave opuštene kože i bora.

Hijaluronski fileri se posebno koriste za tretiranje najistaknutijih regija kao što su koža lica, vrata, dekoltea i ruku. Nakon apliciranja, uslijed retrakcije molekula vode, povećava se elastičnost i čvrstoća kože, postiže se toniziranje kože i izglađivanje bora. Tretman hijaluronskom kiselinom je siguran, brz i efikasan. Važno je napomenuti da ovaj tretman radite kod licenciranog ljekara.

Hijaluronske filere danas možete koristiti i aplicirati samostalno. Razvijeni su hijaluronski fileri sa posebnim aplikatorom za koji Vam ne treba stručna pomoć prilikom apliciranja. Namijenjeni su za toniziranje kože i izglađivanje bora. Korištenje je jednostavno, samo se trebate pridržavati uputstva. Preporučuje se njihova primjena tri puta godišnje. Navedene hijaluronske filere možete pronaći u apotekama, gdje se možete posavjetovati sa Vašim farmaceutom o tome koja jačina filera Vam je potrebna. Obavezno prije apliciranja popijte dvije čaše vode.

 

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *