google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Veliki broj ljudi tokom putovanja osjeća simptome kinetoze odnosno bolesti kretanja ili tzv. morske bolesti. Ti simptomi uključuju mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, hladan znoj, bljedilo.

Lijek dimenhidrinat se često koristi za otklanjanje ovih simptoma. Uzima se pola sata prije puta i veoma je efikasan. Međutim, dimenhidrinat ne smiju koristiti djeca mlađa od 5 godina a također ne preporučuje se upotreba ovog lijeka trudnicama i dojiljama.

Na tržištu je preparat koji je također veoma efikasan u otklanjanju simptoma kinetoze a uz to je bezbijedan i za trudnice (od 1. mjeseca trudnoće) i dojilje te djecu stariju od 3 godine. Navedeni preparat predstavlja farmaceutski oblik đumbira. Velikim brojem studija potvrđena je efikasnost đumbira u otklanjanju stomačnih tegoba te mučnine i povraćanja.

Upotreba

Farmaceutski oblik đumbira se može koristiti u svim prilikama, za prevenciju mučnine i povraćanja tokom putovanja ali i kod jutarnjih mučnina što je posebno izraženo kod trudnica, te nakon obroka i problema sa probavom.

Ne izaziva pospanost i poremećaj motorike.

Ovaj preparat ne smiju koristiti osobe koje imaju poremećaj koagulacije, ili koje koriste terapiju antigoagulantnim lijekovima te osobe koje imaju kamen u žučnoj kesi.

Doziranje

Odrasli i djeca straija od 12 godina: 2 tablete, 1-4 puta dnevno

Djeca od 6 do 11 godina: 1 tableta, 1-4 puta dnevno (maksimalno 4 tablete dnevno)

Djeca od 3 do 5 godina: 1 tableta, 1-2 puta dnevno (maksimalno 2 tablete dnevno)

Trudnice (od 1. mjeseca trudnoće): 1 tableta ujutru i 1 popodne (maksimalno 2 tablete dnevno)

 

Ključne riječi: mučnina u trudnoći, mučnina u putu

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *