google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Omalizumab je lijek iz skupine imunomodulatora (monoklonska antitijela) a koristi se kao dodatna terapija teške perzistentne alergijske astme u slučaju nezadovoljavajućeg efekta kombinacije inhalacionih kortikosteroida i dugodjelujućih beta-agonista. Imunomodulatori također omogućavaju smanjenje doze inhalacionih kortikosteroida s tim da njihov efekat ostaje isti, dakle, efekat se neće smanjiti sa smanjenjem doze.

Omalizumab se koristi za sprječavanje pogoršanja astme i kontrolu simptoma teške alergijske astme kod odraslih i djece (starosti 6 godina i starijih) koji već primaju terapiju za astmu a koja se ne može dobro kontrolisati inhalacijom (udisanjem) visokih doza kortikosteroida ili inhalacijom (udisanjem) beta 2-agonista. Aplicira se u obliku injekcije.

Djeluje tako što se veže na dio IgE antitijela sprječavajući njihovo vezivanje na receptore mastocita i bazofila. Poznato je da mastociti, bazofili i IgE antitijela učestvuju u zapaljenskim procesima u disajnim putevima. IgE antitijela imaju važnu ulogu u nastanku alergijske astme. Sprječavanjem vezivanja IgE antitijela za mastocite i bazofile, omalizumab smanjuje zapaljenske procese, alergije i ublažava simptome astme.

Omalizumab je humanizirano monoklonsko antitijelo dobijeno rekombinantnom DNK tehnologijom u kulturama ćelija porijeklom iz ovarijuma kineskog hrčka.

Kod pacijenata koji imaju tešku perzistentnu i alergijsku astmu kombinacija imunomodulatora i inhalacionih kortikosteroida vodi ka značajnom poboljšanju u funkcionisanju dišnog sistema, smanjenju zapaljenskih procesa a samim tim i rjeđim astmatičnim napadima.

Međutim, potrebno je povesti računa o eventualnim neželjenim efektima omalizumaba.

Kod djece veoma česti neželjeni efekti su groznica i glavobolja.

Uslijed primjene omalizumaba moguće su alergijske reakcije koje prate sljedeći simptomi: bol u zglobovima sa ili bez otoka ili ukočenosti, osip, groznica, otečeni limfni čvorovi, bol u mišićima, osip, svrab ili koprivnjača na koži, otok bilo kojeg dijela tijela, ubrzan rad srca, vrtoglavica ili blaga ošamućenost, nedostatka daha, otežano ili čujno disanje. Ukoliko primijetite naglu pojavu navedenih znakova alergije ili kombinaciju simptoma, odmah se obratite ljekaru.

Mogući su i Churg-Strauss i hipereozinofilni sindrom, koji mogu uključivati jedan ili više od sljedećih simptoma: otok, bol i osip oko krvnih i limfnih sudova, eozinofilija, pogoršanje problema sa disanjem, curenje iz nosa (nazalna kongestija), problemi sa srcem, bol, utrnulost i mravinjanje u rukama i nogama. U slučaju pojave nekog od ovih simptoma ili posebno kombinacije navedenih simptoma, obratite se odmah Vašem ljekaru.

Ostala neželjena dejstva obuhvataju: reakcije na mjestu primjene injekcije kao što su bol, otok, svrab i crvenilo kože, te bol u gornjem dijelu stomaka kod djece.

Moguća povremena neželjena dejstva obuhvataju: vrtoglavicu, pospanost i osjećaj umora, osjećaj trnjenja i ukočenost šaka i stopala, gubitak svijesti, pad krvnog pritiska prilikom sjedenja ili stajanja (posturalna hipotenzija), crvenilo, grlobolju, kašalj i smetnje pri disanju, mučninu, proliv, poremećaj varenja, svrab, koprivnjaču, osip, preosetljivost kože pri izlaganju suncu, debljanje, simptome slični gripu, otok ruku.

 

Ključne riječi: astma, omalizumab, monoklonska antitijela

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *