google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Štitna žlijezda igra glavnu ulogu u kontroli metabolizma i prozvodnji energije, stoga u slučaju hipotireoze, odnosno smanjene funkcije štitne žlijezde često dolazi do debljanja. Postoji nekoliko mjera koje se preporučuju u borbi protiv viška kilograma za pacijente koji imaju hipotireozu. Jedan od njih je korištenje alfa-lipoične kiseline.

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina spada u grupu endogenih antioksidanasa. Ima snažno antioksidativno dejstvo, a pored toga vrši i niz drugih funkcija u organizmu, kao što su: regulacija nivoa glukoze u krvi, sprječavaje glikacije, antiiflamatorno (protivupalno) dejstvo, heliranje metala, a na temelju ovih uloga učestvuje i u prevenciji teških oboljenja.

Alfa-lipoična kiselina se proizvodi u organizmu, ali starenjem se njena produkcija smanjuje, tako da osobe starije od 40 godina trebaju unositi dodatne količine alfa-lipoične kiseline u vidu suplemenata, a slučaju određenih bolesti poželjna je suplementacija alfa-lipoičnom kiselinom i ranije.

Pročitajte više o alfa-lipoičnoj kiselini.

Alfa-lipoična kiselina utiče na smanjenje tjelesne težine

Alfa-lipoična kiselina može pomoći u smanjenju tjelesne težine kod pacijenata koji imaju višak kilograma uzrokovan poremećajem rada štitne žlijezde. Ono što je još važno je to da alfa-lipoična kiselina posjeduje antioksidativno i antiinflamatorno (protivupalno) dejstvo zbog čega je korisna kod autoimunih bolesti, pa tako i kod Hashimoto tireoiditisa.

Prekomjerna tjelesna težina kao i hipotireoza su faktori rizika za nastanak dijabetesa. Alfa-lipoična kiselina može pomoći u sprječavanju nastanka dijabetesa, pomoću regulacije nivoa glukoze u krvi i regulacije tjelesne težine. Potrebno je napomenuti da je u svakom slučaju potrebno povesti računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Pročitajte više o povezanosti bolesti štitne žlijezde i dijabetesa.

Alfa-lipoična kiselina i zdravlje štitnjače

Brojne studije su dokazale pozitivan učinak alfa-lipoične kiseline na zdravlje štitne žlijezde, kako u prevenciji tako i u liječenju bolesti štitne žlijezde te smanjenju simptoma i komplikacija bolesti štitne žlijezde.

Osobe izložene zračenju (na poslu ili u terapiji karcinoma) također su izložene i povećanom riziku od nastanka bolesti štitne žlijezde, budući da štitna žlijezda posebno osjetljiva na zračenje. U studiji na miševima dokazano je da alfa-lipoična kiselina pomaže u zaštiti štitne žlijezde od zračenja, čime se vrši prevencija bolesti štitne žlijezde. Zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja, alfa-lipoična kiselina vrši prevenciju nastanka karcinoma.

Alfa-lipoična kiselina nema uticaja na sintezu i lučenje hormona štitne žlijezde. Međutim, ima uticaj na konverziju T4 u T3 hormon. Iz tog razloga u slučaju korištenja alfa-lipoične kiseline uz terapiju levotiroksinom, potrebno je minimalno 4 sata razmaka između uzimanja levotiroksina i alfa-lipoične kiseline. U tom slučaju terapija je sigurna.

Doziranje alfa-lipoične kiseline

Doza alfa-lipoične kiseline se prilagođava stanju štitne žlijezde i eventualno drugim oboljenima, ukoliko ih imate. Kada se koristi samo kao antioksidans, mogu se koristiti doze do 50 do 300 mg. Veće doze se preporučuju u slučaju jačih inflamacija.

U slučaju korištenja alfa lipoične kiseline uz terapiju hormonima štitne žlijezde preporučuje se praćenje nivoa hormona štitne žlijezde u krvi, te obavezan minimalni razmak od 4 sata između uzimanja levotiroksina i alfa-lipoične kiseline.

 

Ključne riječi: alfa-lipoična kiselina, antioksidans, hipotireoza, gubitak kilograma

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *