google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je jedna od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. Karakterizira se smanjenim protokom zraka u disajnim putevima. Ograničenje protoka zraka je uglavnom progresivno i nije u potpunosti reverzibilno.

U faktore rizika za nastanak HOBP spadaju: pušenje, genetske predispozicije, deficit α-1 antitripsina, aerozagađenje, respiratorne infekcije.

HOBP se karakterizira hroničnom upalom u disajnim putevima, krvnim sudovima pluća i plućnom parenhimu.

HOBP prate brojne promjene kao što su: pojačana sekrecija mukusa, poremećaj razmjene respiratornih gasova, hiperinflacija pluća, plućna hipertenzija, hronično plućno srce. Navedene promjene uzrokuju simptome HOBP od kojih su najzastupljeniji:

  • Produktivni kašalj
  • Dispneja (glad za zrakom)
  • Hronični kašalj sa sviranjem u grudima

Simptomi se na početku javljaju prilikom fizičkog napora, a kasnije i u stanju mirovanja kako bolest napreduje.

Terapija

U terapiji HOBP koristi se nekoliko vrsta lijekova s ciljem smanjenja progresije bolesti, otklanjanja ili smanjenja simptoma, boljeg podnošenja fizičkog napora, prevencije i liječenja komplikacije i egzacerbacije te smanjenja smrtnosti.

Inhalacioni bronhodilatatori

Lijek izbora u terapiji HOBP su bronhodilatatori, koji šire bronhije i tako omogućavaju bolji protok zraka u disajnim putevima. Koriste se antiholinergici, β2 agonisti i teofilinski preparati.

Kortikosteroidi

U težim slučajevima koriste se i kortikosteroidi inhalaciono. Mogu se davati i u kombinaciji sa β2 agonistom također inhalaciono. Terapijima oralnim kortikosteroidima smije trajati maksimalno 7-10 dana u dozi od 30-40 mg.

Antibiotici

U nekim slučajevima indicirani su i antibiotici u terapiji HOBP i to kod pacijenata koji imaju izraženu dispneju, pojačan produktivni kašalj i purulentni izgled sputuma te kod pacijenta kojima je potrebna mehanička ventilacija.

Mukolitici

Pacijenti koji imaju HOBP mogu koristiti mukolitike koji razgrađuju gusti bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje, ali se ne preporučuje redovna primjena.

Antitusici

Antitusici su lijekovi koji ublažavaju kašalj, pa se mogu koristiti u slučaju HOBP budući da se karakterizira hroničnim kašljem. Kontraindikacija za redovnu primjenu antitusika u ovom slučaju je stabilna HOBP.

Kisik

U slučaju hronične respiracijske insuficijencije koristi se terapija kisikom. U tom slučaju dugotrajno korištenje kisika, dakle preko 15 sati dnevno značajno poboljšava preživljanje kod pacijenata.

Savjeti

Pored terapije savjetuje se prestanak pušenja, redovni pregledi kod ljekara, izbjegavanje boravka u zadimljenim prostorijama ili na zagađenom zraku, te izbjegavanje boravka u prostorijama sa više ljudi posebno tokom sezone gripe. Potrebno je djelovati preventivno protiv gripe pomoću preparata za jačanje imuniteta i prevenciju gripe, a također se možete posavjetovati sa svojim ljekarom u eventualnom primanju vakcine protiv gripe i upale pluća.

 

Ključne riječi: Hronična opstruktivna bolest pluća, HOBP, terapija HOBP

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *