google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Naš imuni sistem je aktivan tokom cijele godine kako bi nam pružio adekvatnu zaštitu od virusa, bakterija i ostalih patogena. Međutim, u zimskom periodu, zbog velikih temperaturnih oscilacija, veoma niskih temperatura, naš organizam i imuni sistem se suočavaju sa posebnim izazovima, zbog čega smo podložni prehladi i gripi.

Stoga je važno da podržimo naš imuni sistem i pomognemo njegovo jačanje kako bismo osigurali adekvatnu zaštitu sopstvenog organizma tokom zimskog perioda.

Za snažan imunitet potrebno je prvenstveno kroz ishranu obezbijediti dovoljne količine vitamina C, vitamina D, cinka, selena i željeza. Preporučuje se i unos multivitaminskih preparata sa mineralima jer oni sadrže odgovarajuću kombinaciju vitamina i minerala potrebnih za jačanje imuniteta.

Navedeni vitamini i minerali se u najvećim količinama nalaze u agrumima, avokadu, brokuli, morskoj ribi, aroniji a možete ih unositi i u vidu dodataka prehrani.

Pored zdrave prehrane, potrebno je i redovno i temeljito pranje ruku, 8 sati sna dnevno, fizičke aktivnosti i boravka na svježem i čistom zraku što je moguće više, te upotreba suplemenata za jačanje imuniteta.

Vitamin C

Vitamin C jača imuni sistem, snažan je antioksidans odnosno štiti organizam od oksidativnog stresa, pomaže regeneraciju reducirane forme vitamina E, povećava apsoprciju željeza, smanjuje umor i iscrpljenost. Najbolje ga je koristiti svaki dan preventivno. Hidrosolubilan je vitamin zbog čega je i bezbijedan za korištenje, budući da ukoliko se nađe u suvišku u organizmu, taj višak će se moći lako izlučiti putem urina.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima je veoma snažno u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Pomaže u borbi protiv prehlade i gripe, problema sa sinusima, probavnih smetnji, alergija. Ulje crnog kima ima veliki broj pozitivnih učinaka na organizam, a što je jako bitno djeluje i antikancerogeno i prevenira nastanak karcinoma.

Možete ga koristiti u obliku ulja ili kapsula. Kod prehlade poželjno je ulje crnog kima kombinovati sa medom.

Probiotici

Probiotici su „dobre bakterije“ koje čine normalnu crijevnu floru a koje su jako važne za imuni sistem. Probiotici štite od patogenih mikroorganizama, jačaju odbrambenu funkciju, povećavaju broj ćelija prirodnih ubica (NK-ćelije) i T limfocita. Vrše prevenciju nastanka karcinoma debelog crijeva.

Loša prehrana, korištenje antibiotika i drugih lijekova, prolivi, konzumiranje alkohola, stres mogu narušiti crijevnu floru, te je u tom slučaju neophodna nadoknada „dobrih bakterija“. Najviše se koriste za prevenciju i liječenje proliva. Korisni su za eradikaciju Helicobacter pylori, zatim kod alergija, vaginoza, sindroma iritabilnog kolona, te vrše prevenciju nastanka karcinoma debelog crijeva.

Probiotike možete koristiti u obliku oralne suspenzije, kapsula ili probiotičkog jogurta, s tim da se probiotički jogurti koriste u preventivne svrhe.

Beta-glukan

Beta-glukan je prirodnog porijekla. Dobiva se iz ćelijskog zida kvasca a nalazi se i u zobi, ječmu te gljivama: shiitake, reishi, čaga, maitake.

Snažan je stimulator imunog sistema. Djeluje tako što aktivira ćelije imunog sistema. Koristan je prevenciji i borbi protiv bakterijskih, virusnih, parazitskih i gljivičnih infekcija, kod autoimunih bolesti, alergija i tumorskih oboljenja. U samo nekoliko dana korištenja, beta-glukan može povećati imuni odgovor za oko 50-120%.

Zbog svega navedenog smatra se najjačim prirodnim stimulatorom imunog sistema.

Echinacea

Echinacea predstavlja rod cvjetnih biljaka koje se dugi niz godina koriste u svrhe jačanja imuniteta i borbe protiv infekcija. U medicinske svrhe se koriste Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Glavna aktivna supstanca je ehinacein.

Echinacea je dostupna je u obliku tinkture, tableta, kapsula, čaja i biljnog soka.

Koristi se kod bakterijskih infekcija, gripe, prehlade, infekcija dišnih puteva, infekcija urinarnog trakta, upale uha, desni a pomaže i kod gljivičnih (npr. Candida) i virusnih infekcija (Herpes virus).

Upotreba Echinaceae se ne preporučuje osobama koje imaju autoimune bolesti, posebno multiplu sklerozu, Hashimoto tireoiditis i reumatoidni artritis, osobama koje imaju AIDS i tuberkulozu, te pacijetima koji su na terapiji imunosupresivima.

Upotreba nije poželjna kod trudnica i dojilja.

Propolis i matična mliječ

Preparati na bazi propolisa i matične mliječi su veoma snažni u jačanju imuniteta. Koriste se preventivno ili u liječenju upala uha, grla, gornjih dišnih puteva, usne šupljine. Koristan je za liječenje prehlade i gripe.

Propolis djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica, te ima anestetičko dejstvo. Zbog toga se preporučuje i kod zubobolje, gdje brzo smanjuje bol nakon što se umasira u desni, a uz to smanjuje i upalu.

 

Ključne riječi: imunitet, prehlada, gripa, crni kim, echinacea, beta-glukan

Foto: Pexels, Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *