google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kosa je ogledalo našeg zdravlja. Usljed nekih oboljenja ili loše prehrane može doći do oštećenja, sporijeg rasta, pojačanog opadanja i gubitka kose. To se često povezuje sa oboljenjima štitne žlijezde, anemijom, hormonalnim disbalansom, pretjeranim tretiranjem kose ili deficitom vitamina i minerala koji su važni za kosu. Poželjno je korigovati ishranu kako bismo iznutra nahranili našu kosu. Međutim, kosu možemo nahraniti i ako lokalno nanosimo sastojke potrebne za održavanje njezinog kvaliteta.

Saznajte više o mogućim uzrocima pojačanog opadanja kose.

Za zdravu i lijepu kosu potrebno je dovoljno vitamina, posebno A, B, C i E te minerala od kojih je najznačajnije željezo. Navedeni vitamini jačaju kosu, pospješuju njen rast i sprječavaju opadanje. Kada su u pitanju vitamini iz B skupine, posebno se ističu vitamin B3, B6 i B7 čiji nedostatak uzrokuje pojačano opadanje kose i njezino prorjeđivanje. Pojava suhe kose bez sjaja rezultat je nedostatka vitamina A. Važan sastojak šampona protiv opadanja i za brži rast kose je i kopriva. Naime, kopriva obiluje željezom koje jača kosu i sprječava njezino opadanje. Pored toga, kopriva regulira i lučenje sebuma pa je korisna i u tretiranju kose koja se pojačano masti.

Pomoću sljedećih sastojaka koji sadrže potrebne vitamine i minerale za kosu pripremite svoj šampon kojim ćete za kratko vrijeme poboljšati kvalitet svoje kose, ubrzati njen rast, učiniti je bujnijom i smanjiti njeno opadanje.

Sastojci šampona:

  • 500 ml baby šampona
  • 100 ml rastvora pantenola
  • 20 ml AD kapi
  • 5 ampula B vitamina
  • 50 ml kapi od koprive

Navedene sastojke pomiješajte i redovno perite kosu ovako pripremljenim šamponom. Nakon što nanesete šampon na kosu, potrebno je da odstoji par minuta prije ispiranja vodom. Rezultati će biti vidljivi nakon samo par pranja.

 

Ključne riječi: brži rast kose, vitamini za kosu, njega kose

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *