google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

U terapiji sideropenične anemije, odnosno anemije koja nastaje zbog deficita željeza, koriste se preparati željeza. Postoji više oblika preparata željeza. Do sada su bili dostupni oblici željezo sulfat, željezo fumarat, željezo glukonat, hem željezo koncentrat, željezo glicin sulfat, koji često kao neželjene efekte izazivaju gastrointestinalne tegobe kao što su: mučnina, abdominalni grčevi, proliv ili zatvor, bol u želucu.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, sada je dostupan novi oblik preparata željeza a to je sukrosomalno željezo.

Ovom tehnologijom obezbijeđena je zaštita gastrointestinalnog mukoznog tkiva (sluznice probavnog trakta) od djelovanja željeza.

Sukrosomalno željezo je preparat željezo pirofosfata, koji je obavijen ovojnicom fosfolipida. Navedeni preparat željeza prolazi kroz želudac nerazgrađen, zbog čega ne može doći u kontakt sa želudačnom mukozom (sluznicom), tako da ne može ni izazvati iritacije sluznice i neželjene efekte.

Osim toga što ne izaziva gastrointestinalne tegobe, ovom tehnologijom je postignuto još niz prednosti kao što su: efikasnija resorpcija, visoka bioraspoloživost, ne mijenja boju zuba i sluznice te nema metalni okus.

 

Ključne riječi: sideropenična anemija, sukrosomalno željezo

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *