google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Karotenoidi

Beta-karoten, zeaksantin i lutein su jako važni za održavanje zdravlja oka. Imaju antioksidativno dejstvo, štite ćelije od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Najznačajniji je beta-karoten koji djeluje kao prekursor vitamina A, najvažnijeg vitamina za očuvanje zdravlja oka. Karotenoidi sprječavaju nastanak makularne degeneracije i katarakte.

Vitamin A

Vitamin A ima niz uloga u očuvanju zdravlja oka. Igra glavnu ulogu u prijenosu vidnog signala. Također, sprječava nastanak visokomolekularnih oblika keratina, potreban je održavanje zdravog epitela, te za adekvatnu proizvodnju tečnosti koja čini suzni film i koja ima ulogu vlaženja rožnjače. Uslijed deficita vitamina A nastaju suhe, rožnate površine umjesto vlažnog, elastičnog epitela. Glavni simptom nedostatka vitamina A je noćno sljepilo. Uslijed dugotrajnog deficita bez adekvatne suplementacije vitaminom A može nastati trajno sljepilo.

Vitamin C

Zahvaljujući snažnom antioksidativnom djelovanju vitamin C štiti ćelije od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Također štiti vitamine A, B i E od oksidacije. Vitamin C jača stijenke krvnih sudova, samim tim i krvnih sudova oka, jer omogućava sintezu kolagena. Važan je i zbog toga što sprječava nastanak katarakte i senilne makularne degeneracije oka koja je vodeći uzrok slabljenja vida kod starijih osoba.

Vitamin E

Vitamin E je također snažan antioksidans. Kao i vitamin C, vitamin E je važan jer smanjuje rizik od nastanka katarakte i senilne makularne degeneracije oka.

Vitamin D

Pored nabrojanih vitamina i nedostatak vitamina D također može uzrokovati nastanak senilne makularne degeneracije oka, te je potreban dovoljan unos vitamina D i naravno dovoljna izloženost suncu.

Cink

Cink je mineral koji je važan za zdravlje oka. Djeluje tako da smanjuje progresiju makularne degeneracije. Važan je i zbog toga što pomaže apsopciju vitamina A koji je inače najvažniji vitamin za oči.

Selen

Selen posjeduje antioksidativno dejstvo te pomaže antioksidativno dejstvo vitamina E. Selen pomaže u reduciranju rizika od nastanka glaukoma, katarakte, makularne degeneracije i drugih oboljenja oka.

Sve navedene vitamine i minerale potrebno je dovoljno unositi kako bi se očuvao dobar vid. Kod povećanog rizika za nastanak oboljenja oka te usljed starenja preporučuje se suplementacija navedenih vitamina i minerala i to najbolje u kombinaciji kako bi se obezbijedili svi potrebni nutrijenti  i što duže očuvao vid.

Ključne riječi: vid, nutrijenti, vitamini, minerali

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *