google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Prekomjerno opadanje kose je problem sa kojim se susreće veliki broj ljudi, kako muškaraca tako i žena. Postoji više uzroka pretjeranog opadanja kose. Čest uzrok tome su loše životne navike, ali i neke bolesti te hormonalni disbalns.  Kosa uglavnom pojačano opada prilikom pranja i češljanja, a ukoliko primijetite taj problem najbolje je da što prije reagujete, da otkrijete razlog opadanja kose kako biste moglo adekvatno reagovati.

Deficit vitamina i minerala

Za zdravu i lijepu kosu potrebno je dovoljno vitamina A, B, C i E. Navedeni vitamini jačaju kosu, pospješuju njen rast i sprječavaju opadanje. Kada su u pitanju vitamini iz B skupine, posebno se ističu vitamin B3, B6 i B7 čiji nedostatak uzrokuje pojačano opadanje kose i njezino prorjeđivanje.

Kada su u pitanju minerali, deficit željeza, selena, cinka i bakra uzrokuju slabljenje vlasi, kosa je lomljiva, pojačano opada i javlja se gubitak kose.

Problem deficita vitamina i minerala se uglavnom može riješiti pravilnom ishranom, korištenjem šampona koji sadrži potrebne vitamine i minerale ili korištenjem suplemenata ukoliko se ustanovi deficit nekog od navedenih vitamina i minerala.

Prekomjerno tretiranje kose

Za lijepu kosu potrebna je konstantna njega. Često feniranje, peglanje, farbanje kose, upotreba štetnih preparata i sl. oštetit će kosu i uzrokovati njeno opadanje. Također prekomjerna upotreba šampona za suho pranje isušuje tjeme i potiče opadanje kose. Dakle, sve navedeno potrebno je reducirati. Također, češljanje mokre kose izbjegavajte, jer ćete je na taj način oštetiti i pojačati njezino opadanje.

Bolesti štitne žlijezde

Pojačano opadanje kose može upućivati na bolesti štitne žlijezde pa se uvijek preporučuje kontrola hormona štitne žlijezde kod osoba koje imaju problem sa prorjeđivanjem kose. Lomljiva kosa sklona opadanju te gubitak kose spadaju u simptome i hipo- i hipertireoze, dakle mogu se javiti i kod smanjenog ali i kod prekomjernog lučenja hormona štitne žlijezde.

Saznajte više o znacima koji upućuju na bolesti štitne žlijezde.

Povećan nivo testosterona

Uslijed povećanog nivoa testosterona, koji se kod žena javlja uglavnom zbog sindroma policističnih jajnika, dolazi do slabljenja samog korijena dlake i pojačanog opadanja kose i ćelavosti. Testosteron općenito potiče opadanje kose, što je njegov nivo veći tako će i kosa više opadati. Kod pojačanog opadanje kose, poželjno je uraditi pretrage nivoa testosterona u krvi.

Oralna kontracepcija

Progesteron koji je sastavni dio oralne kontracepcije potiče opadanje kose i njezino stanjivanje čak i nakon prestanka korištenja sve dok se ne postigne hormonalna ravnoteža. Ukoliko primijetite da Vam se kosa prorjeđuje najbolje je da zamijenite ovaj oblik kontracepcije nekim drugim.

Rigorozne dijete

Uslijed rigoroznih dijeta i smanjenog unosa nutrijenata, ishrane siromašne ugljikohidratima i neophodnim vitaminima i mineralima kosa će slabiti i pojačano opadati. Zdrava kosa zahtijeva bogatu i raznovrsnu ishranu. Kao što je već navedeno, posebno su važni vitamini iz B skupine te željezo, selen, cink i bakar.

 

Ključne riječi: opadanje kose, njega kose, uzroci opadanja kose

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *