google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Magnezij je mineral koji ima veliki broj uloga u našem organizmu. Poznato je da je važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, srca, te za kontrakciju mišića. Pored toga, magnezij igra važnu ulogu i u metabolizmu ugljikohidrata i pravilnom funkcionisanju endokrinog sistema. Ovaj mineral je značajan i zbog toga što pomaže u stresnim situacijama ublažavajući odgovor organizma na stres.

Magnezij se posebno troši uslijed stresnih situacija, intenzivnih fizičkih aktivnosti te prekomjernog konzumiranja kafe.

Namirnice bogate magnezijem su: zeleno povrće, banane, avokado, suho voće, orašasti plodovi, alge, kakao, tamna čokolada.

Magnezij i hormoni

Magnezij smanjuje odgovor na stres

Magnezij djeluje na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda i regulira nivo kortizola tako da sprječava njegovo prekomjerno lučenje. Kortizol u prekomjernim količinama ima negativne posljedice po organizam. Magnezij nam pomaže u stresnim situacijama, pomaže nam da se lakše nosimo sa stresom i smanjuje lučenje hormona koji se inače prekomjerno luče u stresnim situacijama. Magnezij se zbog toga i više troši u stresnim situacijama, te je tada potreban povećan unos ovog minerala.

Magnezij ima ulogu u metabolizmu šećera i proizvodnji energije

Magnezij pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, povećava osjetljivost ćelija na inzulin, smanjuje inzulinsku rezistenciju. Veoma je efikasan u senzibiliziranju inzulinskih receptora tako da se preporučuje dijabetičarima kao i osobama koje imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa.

Magnezij je povezan sa razgradnjom glukoze i proizvodnjom ATP (energije) u ćelijama, budući da aktivira veliki broj enzima koji su uključeni u sintezu energije u ćelijama. Neophodan je za normalno odvijanje glikolize (razgradnje glukoze) i Krebsovog ciklusa. Posebno je važan za tkiva koja su metabolički vrlo aktivna.

Pomaže normalno funkcionisanje štitne žlijezde

Magnezij je jako važan za produkciju hormona štitne žlijezde. Djeluje i antiinflamatorno pa je koristan i kod autoimunih oboljenja štitne žlijezde. Pored magnezija, smanjenju autoimune inflamacije doprinose i selen te eliminacija glutena iz ishrane.

Pročitajte više o selenu.

Nesanica

Za normalno funkcionisanje endokrinog sistema potrebno je i dovoljno sna. Magnezij je koristan kod nesanice, doprinosi boljem snu, pa će na taj način poboljšati opšte stanje te doprinijeti regulaciji hormonalnog disbalansa.

Aktivira vitamin D

Za aktivnost vitamina D potreban je magnezij. Kod suplementacije vitaminom D preporučuje se i suplementacija magnezijem kako bi uneseni vitamin D mogao adekvatno obavljati svoju ulogu. Deficit vitamina D može uzrokovati autoimuna oboljenja štitne žlijezde, ali i druga autoimuna oboljenja.

Pročitajte više o ulozi vitamina D u autoimunim bolestima.

Suplementi magnezija

Postoji više oblika suplemenata magnezija koji pored prethodno navedenih imaju i neke dodatne karakteristike.

  • Magnezij malat –  jako je učinkovit kod umora, sindroma hroničnog umora i fibromijalgije.
  • Magnezij glicinat – posjeduje opuštajaći, umirujući efekat i odličan je za suplementaciju kod osoba koje su duže vrijeme imale deficit magnezija u organizmu.
  • Magnezij citrat – ima laksativni učinak pa se preporučuje kod problema sa zatvorom.
  • Magnezij L-treonat – ovaj oblik je poseban po tome što poboljšava funkcije mozga i pamćenje.
  • Magnezij orotat – preporučuje se kod aritmija i drugih srčanih problema.
  • Magnezij taurat – također se preporučuje kod kardiovaskularnih problema ali i kod neuroloških oboljenja.

Preporučene dnevne doze magnezija:

Ključne riječi: magnezij, hormoni, stres, endokrini sistem, štitna žlijezda

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *