google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Period planiranja trudnoće, trudnoća i period dojenja su razdoblja koja zahtijevaju adekvatnu opskrbu hranljivim materijama potrebnih i majci i djetetu.  Istraživanjima je utvrđeno koji nutrijenti su od najveće važnosti u ovim razdobljima. Pored zdrave ishrane savjetuje se i upotreba suplemenata koji sadrže obično kombinacije neophodnih vitamina, minerala te omega 3 masnih kiselina.

Vitamini B skupine

Vitamini B skupine vrše niz važnih uloga u organizmu. Doprinose normalnom energetskom metabolizmu i normalnom fukcionisanju nervnog sistema, normalnu proizvodnju eritrocita, održavanje zdravlja kože i kose.

Posebno je važan dodatni unos folne kiseline (vitamin B9) kako bi se osigurao normalan razvoj neuralne cijevi fetusa. Preporučuje se dodatni unos folata i prije planirane trudnoće. Pravilna suplementacija folnom kiselinom smanjuje rizik od razvoja defekta neuralne cijevi kod novorođenčeta.

Kalcij

U trudnoći su povećane potrebe za kalcijem. Kalcij je neophodan za razvoj kostiju bebe, te za razvoj mišića, nerava i pravilno zgrušavanje krvi. Kako bi sačuvale zdravlje svojih kostiju i zuba, trudnice moraju unositi dodatne količine kalcijuma. Neadekvatan unos kalcijuma bi uzrokovao smanjenje koštane mase, povećan rizik za nastanak osteoporoze i gubitak zuba kod majke.

Vitamin D

Za adekvatnu apsoprciju i iskorištavanje kalcija i fosfora potrebna je i dovoljna količina vitamina D. Na taj način vitamin D osigurava dovoljnu količinu kalcija u krvi i održavanje zdravlja kostiju i zuba.

Željezo

Željezo je jako važno za normalno stvaranje eritrocita i hemoglobina, te adekvatan prijenos kisika. Pored toga doprinosi smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti, te normalnoj kongnitivnoj funkciji.

Vitamin C

Za adekvatnu apsorpciju željeza potreban je vitamin C. Vitamin C također doprinosi jačanju imuniteta, snažan je antioksidans, i neophodan je za sintezu kolagena. U trudnoći se često pojave strije, najviše na stomaku uslijed rastezanja kože zbog čega je poželjan unos vitamina C koji će pospješiti sintezu kolagena i smanjiti pojavu strija ali i celulita.

Bakar

Za adekvatan transport željeza potreban je bakar, te je potreban dovoljan unos i ovog minerala. Bakar je također važan za zdravu pigmentaciju kose i kože.

Jod

U trudnoći potrebna je dovoljna količina joda kako bi štitna žlijezda mogla normalno funkcionisati i proizvoditi dovoljnu količinu hormona.

Vitamin  E

Antioksidativnim djelovanjem vitamin E štiti od oksidativnog stresa. Nizak nivo vitamina E u trudnoći povezuje se sa preeklampsijom i malom porođajnom težinom bebe. Doziranje vitamina E mora biti adekvatno, nikako prekomjerno.

Magnezij

Za normalno funkcionisanje nervnog sistema i mišića potreban je magnezij. Ovaj mineral reguliše i rad srca te krvni pritisak.

Mangan

Svojim antioksidativnim dejstvom mangan štiti ćelije od oksidativnog stresa. Pored toga, doprinosi normalnom metabolizmu.

Hrom

Hrom je važan za sintezu inzulina a samim tim i za održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi.

Cink i selen

Važni su za normalno funkcionisanje štitne žlijezde, štite ćelije od oksidativnog stresa i potrebni su održavanje zdravlja kože, kose i noktiju.

Saznajte više o selenu.

Ključne riječi: trudnoća, vitamini u trudnoći, minerali u trudnoći

Foto. Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *