google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Pojam intolerancije na gluten je danas jako popularna tema, a uglavnom se navodi kao uzrok celijakije. Međutim, utvđreno je da je osjetljivost ili intolerancija na gluten povezana sa više autoimunih bolesti, pa tako i autoimunim bolestima štitne žlijezde, a to su Gravesova bolest koja vodi u hipertireozu i Hashimoto tireoiditis koji vodi u hipotireozu.

Danas postoji veliki broj ljudi koji pate od osjetljivosti ili intolerancije na gluten. Neki simptomi intolerancije na gluten slični su simptomima hipotireoze. Kod velikog broja pacijenata sa bolestima štitne žlijezde, pravilno regulisanje unosa glutenske hrane ili njegovo uklanjanje iz ishrane značajno je poboljšalo stanje, regulisalo hormonski disbalans a samim tim reducirani su i simptomi bolesti. Ovakav režim ishrane pomagao je velikom broju pacijenata koji su se borili sa visokim vrijednostima TSH da snize njegove vrijednosti i konačno postignu uredne nalaze.

Kako prepoznati intoleranciju na gluten?

Intolerancija na gluten uglavnom uzrokuje probavne i neurološke simptome. Pacijenti koji imaju neku od bolesti štitne žlijezde to uglavnom pripisuju sipmtomima svoje bolesti, što ne mora biti tačno. Ukoliko imate sljedeće simptome ili oboljenja, to može ukazivati na osjetljivost ili intoleranciju na gluten:

 • Depresija
 • Ansiokznost
 • Autoimune bolesti
 • ADHD
 • Slab imunitet
 • Fluktuacije u tjelesnoj težini
 • Hormonski disbalans
 • Hronični umor
 • Bolovi u mišićima i zglobovima
 • Migrene
 • Kožni problemi
 • Disbalans hormona nadbubrežne žlijezde
 • Problemi sa zubima

U svakom slučaju trebali biste uraditi test intolerancije na gluten, koji se danas jako prepuručuje svim pacijentima koji imaju neku autoimunu bolest.

Sve autoimune bolesti koja su bila testirana na povezanost sa osjetljivošću ili intolerancijom na gluten, pokazala su pozitivnu korelaciju. Gluten može biti uzrok nastanku autoimune bolesti, a također može poticati i progresiju bolesti. Najlakši način na saznate da li je to uzrok nastanka Vašeg oboljenja jeste da uradite pomenuti test intolerancije na gluten. Pored celijakije kod koje je ova pojava najizraženija, gluten ima negativan uticaj i na Chronovu bolest, Hashimoto tireoiditis, Gravesovu bolest, reumatoidni artritis, multiplu sklerozu i druge.

Također utvrđeno je i da veliki broj pacijenata koji imaju celijakiju, razviju i Hashimoto tireoiditis i obrnuto.

Gluten i štitna žlijezda

Gluten ima jedinstven odnos sa štitnom žlijezdom. Molekularne strukture glijadina iz glutena i proteina štitne žlijezde su jako slične. Kada kod pacijenata sa sindromom propusnih crijeva glijadin dospije u krvotok, imuni sistem stvara antitijela koja će djelovati protiv glijadina te protiv svih struktura sličnih glijadinu. Na taj način ta antitijela će uništavati i zdravo tkivo štitne žlijezde. Zbog toga je važno uraditi test osjetljivosti odnosno intoleracije na gluten kako bismo znali šta je uzrokovalo nastanak bolesti.

Potrebne pretrage

Kao što je već navedeno, test intolerancije na gluten je potrebno uraditi ukoliko imate neku autoimunu bolest. Kod velikog broja pacijenata test je pokazao osjetljivost ili intoleranciju na gluten, koji su regulacijom ishrane postigli fantastične rezultate u pogledu njihovog zdravstvenog stanja.

Ukoliko to kod Vas nije slučaj potrebno je uraditi i pretrage nivoa vitamina D i selena.

Saznajte više o uticaju vitamina D na autoimune bolesti štitine žlijezde

Saznajte više o uticaju selena na autoimune bolesti štitine žlijezde

Ključne riječi: gluten, autoimune bolesti, štitna žlijezda, Hashimoto tireoiditis, Gravesova bolest

Foto: Pixabay

 

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *