google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Hemoroidi predstavljaju splet proširenih malih vena u analnoj regiji. Uslijed povećanog krvnog pritiska u karlici, vene na analnom otvoru i donjem dijelu rektuma (završni deo debelog creva) su otekle, proširene i upaljene. Takvo stanje uzrokuje bol, svrab, iritacije, osjećaj pečenja, te krvarenje na kraju defekacije. Ova pojava je veoma rasprostranjena i učestala a pogoduju joj loša prehrana i fizička neaktivnost.

Hemoroide klasificiramo u dvije skupine: unutrašnji i spoljašnji.

Unutrašnji hemoroidi se javljaju u unutrašnjem dijelu analnog otvora. Uglavnom su bezbolni. Međutim, mogu se uvećati, postati bolni i ispadati iz anusa uslijed naprezanja (prolaps).

Kod spoljašnjih hemoroida dolazi do promjena na venama spoljašnjeg dijela analnog otvora. Javljaju se kao uvećane kvržice, uz prisutni bol i nelagodu u cijeloj analnoj regiji.

Koje mjere treba poduzeti?

Budući da tvrda stolica i naprezanje tokom defekacije uzrokuju nastanak hemoroida, savjetuje se povećanje unosa vlakana u prehrani kako bi stolica bila mekša i kako bi se samim tim smanjilo naprezanje i nastanak hemoroida. Hronični zatvor se smatra glavnim uzrokom formiranja hemoroida. Unosom većih količina svježeg povrća i voća te žitarica osigurava i dovoljnu količinu vlakana i tekućine potrebne za omekšavanje fecesa.

Obavezan je i dovoljan unos vode te fizička aktivnost. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje. Sjedenje pogoduje nastanku hemoroida.

Vitamin C i bioflavonoidi (rutin i hesperidin) jačaju zidove krvnih sudova. Možete ih naći u svježem voću i povrću kao što su: kupus, zelene paprike, agrumi, crni ribiz, cjelovite žitarice, sjemenke i orašasti plodovi. Pokazano je da su bioflavonoidi učinkoviti u liječenju hemoroida jer mogu smanjiti oticanje i spriječiti krvarenje hemoroida.

Probiotici sadrži dobre bakterije poput laktobacila koji mogu poboljšati probavu i riješiti problem zatvora. Budući da rješavaju problem zatvora koji je inače glavni uzrok formiranja hemoroida, probiotici se jako preporučuju kod problema sa hemoroidima.

Izbjegavajte rafinirane namirnice jer one potiču dehidraciju i siromašne su vlaknima. Povećajte konzumaciju svježe, neprerađene hrane, jer će ona regulisati probavu a samim tim može otkloniti i problem hemoroida.
Izbjegavajte i namirnice koje mogu uzrokovati zatvor kao što su: crno vino, čokolada, čaj, kakao, kafa i kola.

Biljke koje imaju pozitivno dejstvo na hemoroide

Na tržištu su prisutni sintetski lijekovi u obliku masti i supozitorija koje je koriste za otklanjanje tegoba koje uzrokuju hemoroidi. Isto tako, postoji veći broj preparata na biljnoj bazi koji su jako djelotvorni.

Biljke koje olakšavaju simptome koje uzrokuju hemoroidi su:

Bodljikava veprina (oštrolisna veprina, kostrika, veprovina, metlika) ublažava upalu hemoroidnog tkiva. Ima protivupalno i vazokonstriktorno djelovanje (sužava krvne sudove). Učinkovita jei za olakšanje osjećaja žarenja i svrbeža kod hemoroida.

Lješnjak se može primijeniti direktno u liječenju hemoroida. Djeluje tako da smanjuje upalu i otklanja bol.

Aloe vera se koristi u obliku gela koji se aplicira direktno na hemoroide. Ublažava bol i sve simptome koji prate hemoroide. Aloe vera se može koristiti peroralno, odnosno može se piti sok od Aloe vere, koji ima pozitivne učinke na probavni trakt.

Divlji kesten poboljšava cirkulaciju i smanjuje otoke. Pored toga, poboljšava elastičnost i čvrstoću krvnih sudova.

Laneno ulje pomaže kod zatvora, poboljšava motilitet crijeva i probavu. Regulacijom probave i smanjenjem naprezanja tokom defekacije, moguće je otklanjanje problema sa hemoroidima. Laneno ulje također posjeduje masne kiseline koje potiču regeneraciju tkiva.

Indijski trputac (Psyllium) je jedna od najefikasnijih biljaka za rješavanje lakih slučajeva zatvora. Također može smanjiti bol i krvarenje koje je povezano sa hemoroidima.

Ključne riječi: hemoroidi, biljke za hemoroide

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *