google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Avokado predstavlja egzotično i veoma zdravo voće. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, te sadrži veliki udio masti (10-15%). Jako se preporučuje konzumacija avokada zbog njegove visoke nutritivne vrijednosti. Pored toga, avokado je jako popularan i za njegu kože, budući da obiluje vitaminima i mineralima koji su bitni za lijep i njegovan izgled. Preporučuje se za njegu svih tipova kože, a posebno suhe i perutave kože.

Vitaminsko-mineralni sastav avokada čine vitamini A, B, C i E, te cink, kalij, kalcij, magnezij i fosfor. Avokado se svrstava u voćke najbogatije vitaminom E. Vitamin E je snažan antioksidans, hidratizira kožu, pomaže njenu regeneraciju, prevenira rak kože, djeluje protiv strija, ekcema, psorijaze, smanjuje vidljivost ožiljaka. Zbog svih pozitivnih učinaka na zdravlje kože, vitamin E je jedan od glavnih sastojaka kozmetičkih preparata za njegu kože, a avokado ga prirodno sadrži u velikoj količini.

Avokado hrani kožu, dubinski je njeguje i pruža zaštitu od vanjskih uticaja. Svojim antioksidativnim učinkom, štiti od slobodnih radikala i sprječava nastanak oksidativnog stresa. Zahvaljujući vitaminu C omugućava stvaranje kolagena koji daje čvrstoću koži, te smanjuje vidljivost bora. Zbog toga je posebno koristan za njegu zrele kože, koja je tanja, obično suha i karakterizira se pojavom bora zbog smanjene endogene produkcije kolagena. Avokado također pomaže regeneraciju epidermisa suhe i dehidrirane kože te kože sa ekcemima.

Tretiranjem kože preparatima na bazi avokada ili maskom od kaše avokada koža postaje mekša, elastičnija te hidrirana.

Na tržištu su dostupni preparati na bazi avokada. Možete koristiti ulje, kreme, sapune i maske od avokada, a također možete sami pripremiti kvalitetnu masku od svježeg avokada. Važno je da je svjež i da nije stojao otvoren na zraku, jer u tom slučaju gubi svojstva.

 

Ključne riječ: avokado, njega kože, vitamin E

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *