google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Štitna žlijezda luči hormone koji su od ključnog značaja za normalan rast i razvoj. Pored toga, hormoni štitne žlijezde utiču na skoro sve metaboličke procese u organizmu.

Ukoliko dođe do poremećaja u lučenju ovih hormona, odnosno ukoliko se oni nedovoljno ili prekomjerno luče, nastat će niz simptoma koji će smanjivati kvalitet života a koji dugoročno mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Bolesti štitne žlijezde su danas jako zastupljene. Najčešće su hipo- i hipertireoza. Hipotireoza nastaje zbog smanjene funkcije štitne žlijezde, te se karakterizira smanjenim nivoima hormona štitne žlijezde T3 i T4, dok hipertireozu karakterizira pojačan rad štitne žlijezde i povećani nivoi hormona T3 i T4.

Terapija hipotireoze je uvijek supstituciona, bez obzira na uzrok koji je doveo do razvoja bolesti. Najčešće se koriste preparati koji sadrže samo T4 hormon (L-tiroksin). U organizmu se od L-tiroksina, procesom dejodinacije, proizvodi T3 hormon, te se pravilnim doziranjem lijeka postižu i održavaju normalni nivoi T3 i T4, a samim tim postiže se zadovoljavajući metabolički efekat. Pored toga, postoje i lijekovi koji sadrže kombinaciju T4 i T3 hormona, koja je indicirana u slučaju slabije konverzije T4 u T3 hormon u organizmu pacijenta.

Za odgovarajući efekat i otklanjanje simptoma bolesti, neophodno je pravilno doziranje lijeka i naravno jako je važno pridržavanje pacijenta terapiji.

U terapiji hipertireoze se koriste tireosupresivi: propiltiouracil (PTU), metimazol, karbimazol. Navedeni lijekovi djeluju supresivno na štitnu žlijezdu, sprječavajući prekomjerno lučenje hormona.

Obje bolesti štitne žlijezde zahtijevaju pravilnu terapiju i redovne kontrole. To je posebno izraženo u periodima trudnoće, jer je za normalan razvoj, posebno intelektualni razvoj ploda neophodna dovoljna količina hormona štitne žlijezde. Pored toga disbalans u nivoima hormona štitne žlijezde može uzrokovati prijevremeni porođaj.

Terapija hipotireoze u trudnoći

Pacijentice koje imaju hipotireozu u trudnoći trebaju raditi češće kontrole hormona štitne žlijezde i TSH. Kontrole su potrebne i prije planirane trudnoće, kako bi se osigurala dovoljna količina hormona za razvoj fetusa. Tokom trudnoće potrebna je korekcija doze, koju ljekar mora odrediti. Važno je da kod ovih pacijentica nivo TSH bude na donjoj polovini referentnih vrijednosti, dakle ispod 2.5 mlU/L.

Budući da trudnice koriste suplemente kalcijuma, potrebno je naglasiti da ih uzimaju odvojeno od L-tiroksina, jer kalcijum remeti apsorpciju navedenog lijeka.

Dojenje

L-tiroksin se izlučuje u mlijeko u veoma malim količinama, koje ne mogu štetno uticati na novorođenče. Stoga majke koje koriste ovu terapiju smiju nesmetano dojiti novorođenče.

Pročitajte više o pravilnoj terapiji L-tiroksinom

Terapija hipertireoze u trudnoći

Kao i kod hipotireoze, pacijentice koje imaju hipertireozu u trudnoći trebaju raditi češće kontrole hormona štitne žlijezde i TSH. U liječenju hipertireoze u trudnoći preporučuje se upotreba minimalnih doza tireosupresiva, budući da ovi lijekovi prolaze placentarnu barijeru, posebno u visokim dozama i mogu izazvati promjene u funkciji štitne žlijezde fetusa.

Lijek izbora za hipertireozu u trudnoći je propiltiouracil (PTU). Ostali lijekovi iz grupe tireosupresiva imaju štetan učinak na fetus zbog čega nisu indicirani za liječenje hipertireoze u trudnoći.

Dojenje

Tokom perioda laktacije dozvoljeni su metimazol i PTU, jer se u jako malim koncentracijama izlučuju u mlijeko majke, tako da ne mogu imati štetne efekte po novorođenče.

 

Ključne riječi: hipotireoza i trudnoća, hipertireoza i trudnoća, hipertireoza i dojenje

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *