google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Starenje kože je prirodan proces i započinje od 25. godine života. Naravno, na početku promjene nisu toliko vidjljive, međutim, vremenom postaju sve vidljivije, posebno na koži lica, vrata i dekoltea. Koža postepeno postaje opuštenija, gubi čvrstoću i elastičnost, što je najizraženije u području donje vilice, obraza i vrata, dok usne postaju tanje.

Proces starenja karakterizira gubitak potkožnog masnog tkiva, te stanjivanje, suhoća kože i posljedično javljanje bora.

Osim starenja, koji je prirodni proces, razni spoljašnji faktori mogu imati veliki uticaj na kvalitet naše kože i mogu ubrzati starenje kože.

Na prvom mjestu, loše životne navike imaju veliki uticaj na izgled kože. Tako nedovoljna fizička aktivnost, neuravnotežena prehrana, prekomjerni unos ugljikohidrata, nedovoljan unos vode, prekomjerno korištenje solarija, izlaganje kože ultravioletnim zracima bez adekvatne kreme sa zaštitnim faktorom, alkohol, cigarete, stres, slab imunitet u velikoj mjeri narušavaju kvalitet i izgled kože.

Izlaganje ultravioletnom zračenju uzrokuje tzv. fotostarenje kože i ima kumulativni efekat. Izlaganje ultravioletnom zračenju oštećuje vezivno tkivo, ubrzava gubitak kolagena i elastina, a posljedično se koža stanjuje, gubi elastičnost i čvrstoću i to prvo na mjestima koji su najviše izloženi suncu. Zatim uzrokuje nastanak bora, crvenila, promjene pigmentacije kože, pojavu proširenih kapilara i suhoću kože.

Prva mjera, koju svi možemo primijeniti jeste promjena životnog stila, koja uz dodatne neinvazivne metode estetske medicine daje izvrsne rezultate.

Hijaluronski fileri

Danas jako popularan tretman, a to su hijaluronski fileri, jako je efikasan u postizanju mladolikog izgleda i usporavanju procesa starenja kože. Pomoću ovog tretmana postiže se lifting učinak. U teoriji, trajnost učinka bi trebala iznositi do 12 mjeseci, međutim u praksi učinak može trajati i duže, čak do četiri godine.

Fileri najnovije generacije su biološkog porijekla i sadrže hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina je endogena supstanca, odnosno proizvodi se u našem organizmu ali se starenjem njena sinteza smanjuje.

Hijaluronska kiselina ima važnu ulogu u hidrataciji tkiva, te potiče stvaranje kolagena, čija se sinteza u organizmu također smanjuje uslijed starenja. Kako se starenjem smanjuje količina hijaluronske kiseline i kolegena, dolazi i do gubitka volumena, te pojave opuštene kože i bora.

Hijaluronski fileri se posebno koriste za tretiranje najistaknutijih regija kao što su koža lica, vrata, dekoltea i ruku. Nakon apliciranja, uslijed retrakcije molekula vode, povećava se elastičnost i čvrstoća kože, postiže se toniziranje kože i izglađivanje bora. Hijaluronski fileri pružaju i mogućnost popunjavanja usana, nazolabijalnih brazdi, korekcije podočnjaka, podizanje obrva (apliciranjem filera u temporalnu zonu).

Tretman hijaluronskom kiselinom je siguran, brz i efikasan. Važno je napomenuti da ovaj tretman radite kod licenciranog ljekara.

Hijaluronske filere danas možete koristiti i aplicirati samostalno. Razvijeni su hijaluronski fileri sa posebnim aplikatorom za koji Vam ne treba stručna pomoć prilikom apliciranja. Namijenjeni su za toniziranje kože i izglađivanje bora. Korištenje je jednostavno, samo se trebate pridržavati uputstva. Preporučuje se njihova primjena tri puta godišnje. Navedene hijaluronske filere možete pronaći u apotekama, gdje se možete posavjetovati sa Vašim farmaceutom o tome koja jačina filera Vam je potrebna. Obavezno prije apliciranja popijte dvije čaše vode.

Ključne riječi: bore, starenje kože, hijaluron, hijaluronski fileri, kolagen

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *