google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Selen je esencijalni oligoelement. Ne može se sintetizirati u organizmu te ga moramo unositi kako bi naš organizam pravilno funkcionirao. Selen se nalazi u sljedećim namirnicima: crveno meso, džigerica, cjelovite žitarice, riba, morski plodovi, jaja, puter. Pored toga, selen se može koristiti i kao suplement. Selen ima niz uloga u našem organizmu. Snažan je antioksidans, što je jako važno budući da zahvaljući toj sposobnosti štiti organizam od oksidativnog stresa i vrši preveciju teških oboljenja.

Jača imuni sistem

Selen doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, omogućava adekvatnu odbranu organizma od patogena kojima smo svakodnevno izloženi. Tu ulogu vrši na način da pomaže stvaranje imunih ćelija koje brane naš organizam, zbog čega je važno svakodnevno obezbijediti dovoljne količine selena.

Važan je za normalno funkcionisanje štitne žlijezde

Štitna žlijezda je organ sa najvišim sadržajem selena po gramu tkiva. Suplementacija selenom je posebno korisna za pacijente sa Hashimoto tireoiditisom (autoimuno oboljenje koje vodi u hipotireozu). Kod ovih pacijenata selen pomaže smanjenje antitireoidnih antitijela, te poboljšava ultrazvučnu strukturu štitne žlijezde. Nasuprot tome, kod Gravesove bolesti (autoimuno oboljenje koje vodi u hipertireozu) selen pomaže brže postizanje eutireoze. Na osnovu navedenog, selen utiče na smanjenje simptoma bolesti štitne žlijezde.

Prevencija oboljenja

Kao što je već navedeno, selen je snažan antioksidans, odnosno štiti ćelije od oksidativnog stresa. Zbog toga selen može vršiti prevenciju nekih vrsta raka. Pored toga, selen štiti kardiovaskularni sistem i učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, koja su inače jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svijetu.

Pomaže kod muške neplodnosti

Selen doprinosi normalnoj prozvodnji spermatozoida. Muškarci sa deficitom selena mogu imati problem neplodnosti. Kod tih muškaraca indicirana je suplementacija selenom.

Očuvanje kvaliteta kose i noktiju

Pored svih navedenih benefita selena po naše zdravlje, selen je važan i za očuvanje lijepog izgleda. Uslijed nedostatka selena kosa i nokti su krhki i lomljivi. Adekvatnim unosom selena možemo poboljšati kvalitet naše kose i noktiju.

Doziranje selena kao dodatka prehrani

Djeca do 15 godina trebaju uzimati po jednu tabletu od 50 µg dnevno, uz obrok.

Odrasli trebaju uzimati jednu (50 µg) do dvije tablete dnevno, također uz obrok.

Navedene dnevne doze se ne smiju prekoračiti.

Ključne riječi: selen, antioksidans, imunitet, štitna žlijezda, neplodnost

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *