google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Naš imuni sistem je aktivan tokom cijele godine kako bi nam pružio adekvatnu zaštitu od virusa, bakterija i ostalih patogena. Međutim, dolaskom zime, zbog velikih temperaturnih oscilacija, veoma niskih temperatura, naš organizam i imuni sistem se suočavaju sa posebnim izazovima.

Stoga je važno da podržimo naš imuni sistem i pomognemo njegovo jačanje kako bismo osigurali adekvatnu zaštitu sopstvenog organizma tokom zimskog perioda.

U te svrhe savjetuje se sljedeće:

Uravnotežena prehrana i upotreba suplemenata

Tokom zimskog perioda poželjno je unositi dodatne količine vitamina i minerala koji pogoduju našem imunom sistemu. Posebno je važan unos vitamina C, vitamina D, cinka, selena i željeza. Preporučuje se unos multivitaminskih preparata sa mineralima jer oni sadrže odgovarajuću kombinaciju vitamina i minerala potrebnih za jačanje imuniteta.

Navedeni vitamini i minerali se u najvećim količinama nalaze u agrumima, avokadu, brokuli, morskoj ribi, aroniji a možete ih unositi i u vidu dodataka prehrani.

Vitamin C jača imuni sistem, snažan je antioksidans odnosno štiti organizam od oksidativnog stresa, pomaže regeneraciju reducirane forme vitamina E, povećava apsoprciju željeza, smanjuje umor i iscrpljenost.

Zimi je potreban dodatni unos vitamina D zbog manje izloženosti suncu. Naime, vitamin D se proizvodi u našem organizmu izlaganjem suncu odnosno UV zracima. Zbog toga u ovom periodu je potrebno povećati unos vitamina D. Vitaminom D su bogati: losos, tuna, punomasno mlijeko i punomasni jogurt, cjelovite žitarice, ulje jetre bakalara.

Osim navedenih vitamina i minerala, jačanju imunog sistema veoma pogoduju još i:

  • Ulje crnog kima, kojeg možete koristiti i u obliku kapsula
  • Švedska gorčica
  • Probiotici
  • Beta-glukan
  • Echinacea u obliku oralne otopine
  • Ekstrakt brokule
  • Ekstrakt zelenog čaja
  • Propolis, med i matična mliječ
  • Bijeli luk

Boravak na svježem zraku

Svježi zrak jača naš imuni sistem. Svakodnevni boravak na svježem zraku i redovna fizička aktivnost vani povećavaju dotok kisika u pluća i ubrzavaju cirkulaciju što se veoma pozitivno odražava na naše zdravlje i snagu imunog sistema. Naravno, moramo biti adekvatno obučeni.

Osam sati sna

Odmor i san su također jako važni za imuni sistem. Potrebno je sedam do osam sati sna dnevno kako naš imuni sistem ne bi oslabio.

Redovno i temeljito pranje ruku

U zimskom periodu gripe i prehlade su jako česte, okruženi smo raznim virusima i bakterijama. Kako bismo se zaštitili na vrijeme potrebno je da peremo ruke redovno i temeljito, posebno nakon rukovanja, korištenja predmeta koji koriste i drugi, te kada dođemo kući.

Odlazak u saunu

U zimskom periodu posjete sauni su jako korisne. Redovne posjete sauni jačaju imuni sistem. Potrebno je jednom ili dva puta sedmično posjećivati saunu.

 

Ključne riječi: imunitet, jačanje imuniteta

Foto: Pixabay

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *