google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hipotireoza (usporen rad štitne žlijezde) je danas jako zastupljeno oboljenje. Uglavnom nastaje kao posljedica Hashimoto tireoiditisa (autoimuno oboljenje). Hipotireozu karakterizira smanjen nivo hormona štitne žlijezde T3 i T4.

Terapija hipotireoze je uvijek supstituciona (nadomjesna), bez obzira na uzrok koji je doveo do razvoja oboljenja. Najčešće se koriste preparati koji sadrže samo T4 hormon (L-tiroksin). U organizmu se od L-tiroksina, procesom dejodinacije proizvodi T3 hormon, te se pravilnim doziranjem lijeka postižu i održavaju normalni nivoi T3 i T4 hormona, a samim tim postiže se zadovoljavajući metabolički efekat.

Za odgovarajući efekat lijeka i otklanjanje simptoma bolesti, neophodno je pravilno doziranje lijeka, redovne kontrole i naravno jako je važno pridržavanje pacijenta terapiji.

https://static.pexels.com/photos/415804/pexels-photo-415804.jpeg

Pacijentima koji koriste terapiju za hipotireozu savjetuje se sljedeće:

  • Redovno korištenje lijeka, dakle svakog jutra najmanje pola sata prije doručka
  • Lijek popiti sa malo vode, odvojeno od preparata željeza i kalcijuma
  • Izbjegavati konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda zajedno sa L-tiroksinom (lijek za usporen rad štitne žlijezde), kao i sat nakon uzimanja ovog lijeka.
  • Izbjegavati konzumiranje kafe i ostalih kofeinskih napitaka zajedno sa L-tiroksinom, kao i sat vremena nakon uzimanja ovog lijeka. Kofein smanjuje apsorpciju L-tiroksina koji se aplicira peroralno, što rezultira i nižom koncentracijom lijeka od potrebne.
  • Prestanak konzumiranja cigareta

 

Pročitaj više o znacima koji upućuju na oboljenja štitne žlijezde.

Ključne riječi: Hashimoto tireoiditis, hipotireoza, terapija, L-tiroksin, T4, T3

Foto: Pexels

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *