google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Lijekovi mogu interferirati sa biohemijskim parametrima. Savremeni način života karakterizira sve češća upotreba lijekova, pa su i navedene interferencije sve više zastupljene.


Pored toga, nekontrolisana primjena lijekova, primjena u velikim dozama, njihova nepovoljna kombinacija te farmakogenetski faktori mogu za posljedicu imati pogrešno tumačenje biohemijskih nalaza, te pogrešno postavljenu dijagnozu i terapiju.

Pojedini lijekovi mogu prikriti endogenu promjenu koncentracije analiziranog parametra i spriječiti otkrivanje nekog patološkog procesa u organizmu.

Stoga je jako važno da ukoliko koristite neke lijekove, saopštite to svom ljekaru kako bi mogao pravilno tumačiti vaše biohemijske nalaze te uzeti u obzir eventualnu interferenciju lijeka kojeg koristite sa koncentracijama analiziranih parametara u krvi.

Oralni kontraceptivi

Oralni kontraceptivi mogu uzrokovati smanjenje nivoa proteina plazme: albumina, haptoglobina i orozomukoida. Zatim mogu uzrokovati povećanje nivoa lipoproteina, transferina, ceruloplazmina i α1-antitripsina, te povećanje nivoa enzima: AST, ALT i GGT. Oralni kontraceptivi također imaju uticaj na nivo holesterola, triglicerida i lipoproteina.

Lijekovi iz grupe statina

Statini su lijekovi koji se koriste za snižavanje povišenog holesterola. Navedeni lijekovi mogu uticati na jetrine funkcione testove.

Lijekovi iz grupe fibrata

Fibrati su lijekovi koji se koriste za snižavanje nivoa lipida (masnoća) u krvi. Uslijed primjene fibrata, moguć je njihov uticaj na krvnu sliku i jetrine funkcione testove.

Aminoglikozidni antibiotici

Aminoglikozidni antibiotici utiču na koncentraciju kreatinina u serumu, te uzrokuju smanjenje nivoa magnezija kod pacijenata koji su na terapiji digitalisom (terapija srčane insuficijencije)

Digoksin

Digoksin utiče na nivo kreatinina u serumu.

Paracetamol

Paracetamol može uticati na povećanje nivoa enzima AST i ALT.

Niacin

Niacin ili nikotinska kiselina se koristi za snižavanje lipida (masnoća) u krvi. Niacin može uticati na jetrine funkcione testove i nivo glukoze u krvi.

Antiepileptici

Lijekovi koji se koriste u terapiji epilepsije (antiepileptici) mogu dovesti do povećanja nivoa enzima AST, ALT i GGT.

Hipolipemici

Hipolipemici su lijekovi koji se koriste za snižavanje lipida (masnoća) u krvi. Utiču na smanjenje nivoa enzima GGT.

Acetilsalicilna kiselina

Korištenje acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol) može uzrokovati povećanje nivoa enzima AST i ALT.

Eritromicin

Antibiotik eritromicin može uzrokovati povećanje nivoa enzima AST i ALT.

Nitrofurantoin

Antibiotik nitrofurantoin također može uzrokovati povećanje nivoa enzima AST i ALT.

U tabeli ispod možete vidjeti najvažnije interferencije lijekova sa biohemijskih parametrima, uključujući i one koje su vezane za sam farmakološki efekat lijeka.

Ključne riječi: biohemijski parametri i lijekovi, interakcije

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *