google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do gubitka normalne čvrstoće kostiju, uslijed čega kosti postaju podložne lomovima. To nastaje kao posljedica smanjenja koštane mase i nedostatne mineralizacije kosti. Uslijed osteoporoze kosti postaju sunđeraste, zbog čega i jesu podložne lomovima.

Remodeliranje i mineralizacija kosti su pod nadzorom:

 • Hormona: kalcitonina, parathormona, estrogena i testosterona
 • Minerala
 • Vitamina D, C i K
 • Životnih navika kao što su fizička aktivnost, ishrana i izloženost UV-zračenju (sunčeva svjetlost)
 • Organskih sistema kao što su probavni, nervni i endokrini dr.

Ukoliko dođe do premećaja na nivou navedenih komponenata važnih za zdravlje kostiju, može doći do demineralizacije kosti koja je uzrok osteoporoze.

Faktori rizika za osteoporozu:

 • Menopauza
 • Loše životne navike u smislu nedovoljne fizičke aktivnosti, nedovoljnog unosa kalcija i vitamina D, nedovoljnog izlaganja suncu, konzumiranja alkohola, kafe i cigareta
 • Starija životna dob (iznad 65 godina)
 • Pozitivna porodična anamneza
 • Hronične bolesti kao što su: hipertireoza, dijabetes, hiperparatireoidizam, hronična bolest bubrega, multipli mijelom
 • Upotreba lijekova kao što su: hormoni štitne žlijezde, kortikosteroidi, diuretici, antiepileptici, sedativi, anksiolitici, heparin, hipnotici

Značaj estrogena i testosterona u metabolizmu kosti

Estrogen kod žena čuva kalcijum u kostima te na taj način određuje količinu koštane mase. U postmenopauzi, nivo estrogena kod žena se smanjuje što znatno povećava rizik od nastanka osteoporoze. Zbog toga je osteoporoza često oboljenje u postmenopauzi, čak i kada se unose dovoljne količine kalcijuma, fosfora i vitamina D.

Testosteron kod muškaraca čuva kalcijum u kostima. U andropauzi, kada se smanji produkcija testosterona povećava se rizik za nastanak osteoporoze, uprkos dovoljnom unosu potrebnih vitamina i minerala.

Zbog smanjene produkcije spolnih hormona (estrogena i testosterona) te smanjene sinteze kolagena u organizmu, preporučuje se provjeravanje gustine kostiju od četrdesete godine pa nadalje!

Značaj vitamina D u metabolizmu kosti

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma iz crijeva. Proizvodi se u organizmu pomoću izlaganja suncu (UV-zračenju), a također se unosi putem hrane i eventualno suplemenata ukoliko dođe do većeg deficita vitamina D.

Asimptomatsko oboljenje

Osteoporoza se javlja uglavnom bez simptoma, tako da se često otkrije tek nakon što dođe do prijeloma. Budući da su kosti kod osteoporoze sunđeraste, prijelomi mogu nastati i prilikom normalnih aktivnosti.

Bol u predjelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do bola u donjem dijelu kičme i do gubitka na visini.

Terapija osteoporoze

Promjena životnog stila je jako važna tokom terapije osteoporoze. Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost. Neophodno je izbjegavati alkohol i cigarete, smanjiti unos kafe, te unositi dovoljno vitamina C i D te minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. Pored toga, pacijenti ne bi trebali imati višak kilograma jer to dodatno opterećuje kosti.

Medikamentozna terapija. U terapiji osteoporoze se koriste lijekovi: alendronat, risedronat, zoledronat, raloksifen, kalcitonin, denosumab, teriparatid.

Prepuručuje se i unos suplemenata koji sadrže kombinaciju vitamina i minerala neohodnih za zdravlje kostiju.

Ključne riječi: osteoporoza, liječenje osteoporoze, savjeti za osteoporozu, estrogen, testosteron, vitamin D

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *