google.com, pub-8809926643015715, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Alfa-lipoična kiselina je neesencijalna masna kiselina, dakle sintetizira se u organizmu i nalazi se u svakoj ćeliji u našem organizmu. Spada u grupu endogenih antioksidanasa.

Ima snažno antioksidativno dejstvo, a pored toga vrši i niz drugih funkcija u organizmu, kao što su: regulacija nivoa glukoze u krvi, sprječavaje glikacije, antiiflamatorno (protivupalno) dejstvo, heliranje metala, a na temelju ovih uloga učestvuje i u prevenciji teških oboljenja.

Kao što je već navedeno, alfa-lipoična kiselina se proizvodi u organizmu, ali starenjem se njena produkcija smanjuje, tako da osobe starije od 40 godina trebaju unositi dodatne količine alfa-lipoične kiseline u vidu suplemenata odnosno dodataka prehrani.

Smatra se idealnim antioksidansom

Alfa-lipoična kiselina ima sve idealne osobine antioksidansa. Lako neutralizira slobodne radikale, ulazi u sve ćelije u organizmu. Ono što je još važno je to da alfa-lipoična kiselina ima sposobnost regeneracije drugih antioksidanasa, kao što su vitamin E i C koji su također snažni antioksidansi.

Koristi se kod dijabetesa

Alfa-lipoična kiselina se koristi kod dijabetesa i simptoma povezanih sa dijabetičkom neuropatijom koja uključuje bol i utrnulost u ekstremitetima. Alfa-lipoična kiselina pomaže i razgradnju ugljikohidrata i proizvodnju energije u organizmu.

Pozitivno utiče kod Alzheimerove bolesti

Alfa-lipoična kiselina ima sposobnost heliranja (vezivanja) metala. Ispitivanja su pokazala da alfa-lipoična kiselina ima afinitet za vezivanje jona bakra, željeza, kadmija, olova, cinka.

Koristi se i kod Wilsonove bolesti koju karakterizira nakupljanje bakra u tkivima, zatim kod bolesti jetre, srca i krvnih sudova, kod gubitka pamćenja, HIV-a/AIDS-a, karcinoma te sindroma hroničnog umora.

Posjeduje anti-age efekat

Alfa-lipoična kiselina sprječavanjem glikacije štiti molekule kolagena i elastina i njihovu fukcionalnost. Na taj način doprinosi očuvanju elastičnosti i čvrstoće kože.

U kojoj hrani se nalazi alfa-lipoična kiselina?

Najbolji izbori ovog antioksidansa su: crveno meso, iznutrice, bubrezi, srce, jetra, brokula, špinat, mrkva, paradajz, grašak, pivski kvasac, rižine mekinje.

Upotreba alfa-lipoične kiseline kao dodatka prehrani:

Bypass operacija. Istraživanja pokazuju da uzimanje kombinacije alfa-lipoične kiseline, koenzima Q10, omega-3 masnih kiselina, magnezija i selena 2 mjeseca prije i 1 mjesec poslije operacije smanjuje komplikacije nakon hirurške bypass-revaskularizacije miokarda.

Dijabetes. Alfa-lipoična kiselina poboljšava regulacija nivoa glukoze u krvi kod osoba sa dijabetesom, na način da pomaže u snižavanju povišenog nivoa glukoze u krvi.

Predijabetes. Istraživanja pokazuju da intravenozna aplikacija 600 mg alfa-lipoične kiseline jednom dnevno tokom 2 sedmice smanjuje šećer u krvi nakon jela.

Dijabetička neuropatija. Korištenje alfa-lipoične kiseline ublažava simptome dijabetičke neuropatije kao što su bol, utrnulost i žarenje u rukama i nogama. Potrebno je 3-5 sedmica kako bi se simptomi ublažili.

Vitiligo. Korištenje alfa-lipoične kiseline u kombinaciji sa vitaminima E i C, te polinezasićenim masnim kiselinama uz preporučenu terapiju, tokom 8 mjeseci poboljšava diskoloraciju kože.

Gubitak težine. Istraživanja pokazuju da uzimanje 1800 mg alfa-lipoične kiseline svakodevno tokom 5 mjeseci smanjuje tjelesnu težinu kod pretilih osoba.

Posebne mjere opreza i upozorenja:

Trudnoća i dojenje: budući da nema dovoljno podataka o sigurnosti upotrebe alfa-lipoične kiseline  tokom trudnoće i dojenja preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tom periodu.

Dijabetes: Alfa-lipoična kiselina može smanjiti nivo šećera u krvi. Vaš ljekar vam treba prilagoditi dozu antidijabetika, ukoliko koristite alfa-lipoičnu kiselinu.

Bolesti štitne žlijezde: korištenje alfa-lipoične kiseline može imati uticaj  na terapiju hipo- i hipertireoze. Stoga, ukoliko koristite alfa-lipoičnu kiselinu kiselinu, trebali biste se posavjetovati sa Vašim ljekarom.

Interakcije

Umjerena interakcija: Alfa-lipoična kiselina može stupati u interakcije sa lijekovima za liječenje karcinoma (hemoterapija).

Blaga interakcija: Alfa-lipoična kiselina može smanjiti nivo glukoze u krvi. Antidijabetici se također koriste za smanjenje nivoa glukoze u krvi. Korištenje alfa-lipoične kiseline uz antidijabetike može prouzrokovati prekomjerno snižavanje glukoze u krvi. Stoga je potrebno praćenje, dok se ne ustanove odgovarajuće doze.

 

Ključne riječi: alfa-lipoična kiselina, antioksidans, dijabetes, anti-age efekat, Alzheimerova bolest

Categories: Savjeti farmaceuta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *